Skip to main content

Electrocardiograma

Electrocardiograma este cea mai simplă investigatie neinvazivă utilizată în evaluarea pacientului cu o patologie cardiacă. Electrocardiograma standard de 12 derivaţii, deşi veche ca şi mijloc de investigare a căpătat noi valenţe odată cu dezvoltarea e sănătăţii şi a telediagnosticului.

Electrocardiograma oferă în principal două tipuri de informaţii:

  • de tip morfologic: hipertrofia ventriculilor, dilatarea atriilor, existenta unor zone de ischemie si/sau necroza (infarct miocardic).
  • despre ritmul şi frecvenţa cardiacă: Este indispensabilă pentru diagnosticul tulburărilor de ritm și de conducere.

Electrocardiograma se poate realiza în urgenţă pentru diagnosticul diferenţial al durerii toracice, tulburărilor de ritm sau pierderilor de cunoştinţă, sau poate fi realizată în absenţa oricărui simptom pentru a observa influenţa unor droguri, corecţia ischemiei postrevascularizare miocardică, aspectul post intervenţia de ablaţie prin radiofrecvenţă, sau postimplant de stimulator cardiac.

Important În scopul prevenției bolilor cardiovasculare sfătuim persoanele clinic sănatoase săefectueze o electrocardiogramă la înscrierea într-un club sportive, la angajare, la împlinirea vârstei de 50 ani, daca în familie nu există antecedente cardiovasculare majore, sau la 40 ani, în situația în care în familia există la rudele de gradul I infarct miocardic, accident vascular cerebral, fibrilație atrială, moarte subită.

Este important ca la consultaţia de cardiologie pacientul să prezinte dosarul cu electrocardiograme anterioare, pentru comparaţia cu aspectul din momentul examinării. De asemenea este de dorit ca electrocardiograma înregistrată pe hârtie termosensibilă să fie fotocopiată pentru a păstra calitatea înregistrării în timp.

Cum se face investigaţia?

Electrocardiograma de repaus se face prin montarea unor electrozi de tip ventuză pe piept şi de tip cleşte pe membrele pacientului.

Investigatia dureaza cca 2 minute, nu necesita o pregatire specială a pacientului şi nu prezintă nici un risc. Este de dorit ca pacientul să aibă rasă zona submamară stângă.

Electrocardiograma se păstrează în dosar alături de scrisoarea medicală.