Monitorizarea ABPM
Monitorizarea ambulatorie (24 ore) a tensiunii arteriale - ABPM constă în înregistrarea tensiunii arteriale la intervale regulate de timp pe durata a 24 de ore.
Recomandată în următoarele situații:
- Dacă tensiunea arterială este crescută „la limită” și medicul trebuie să decidă necesitatea unui tratament,
- Pentru a evalua eficacitatea tratamentului antihipertensiv,
- Pentru a identifica situatiile de „hipertensiune de halat alb” - vezi mai sus,
- Dacă sunteti gravidă și ati fost diagnosticată cu hipertensiune arterială
- Daca sub tratament antihipertensiv ati avut amețeli, lipotimii.
- La vârstnici, atunci când se suspicionează episoade hipotensive (ortostatism, etc).
Cum se face investigația?
Pacientul se prezinte pentru montarea manșetei ABPM și revine a doua zi pentru demontarea și interpretarea informațiilor de către medicul cardiolog, în acest interval desfășurand regim de viată obișnuit, sub tratamentul antihipertensiv, după caz.
Pacientului i se montează o manșetă de tensiune pe brat. De dorit ca manșeta să fie aplicată peste o maneca de bumbac subțire pentru a crește confortul purtării aparatului pe durata monitorizării. Manșeta este conectata la un mic aparat (de dimensiunea unui telefon mobil), ce va fi purat la brâu și va înregistra valorile tensiunii arteriale la intervale regulate de timp, programate de medic, de obicei la interval de 30 minute ziua și 60 minute noaptea.
Pacientul poate declanșa masurători în afara celor programate și poate semnala evenimente deosebite. E de dorit ca pacientul să noteze activitățile efectuate sub forma unui jurnal pe care îl va prezenta la citirea înregistrării.
Metoda de monitorizare a tensiunii arteriale în ambulatoriu, în afara spitalului, în mediul dvs de viață, permite evaluarea mai fidelă a valorilor tensiunii arteriale comparativ cu monitorizarea efectuată în timpul unei spitalizări.
Aparatul poate fi detașat de către pacient, în intervalul dintre două măsurători, pentru igiena corporală.